ТЪРСЕНЕ НА МИНЕРАЛИ И ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Търсенето на редки минерали е интересно приключение, за което Източните Родопи са най-доброто място в България.

Цена : 270 лв. за наем на водач.

Турът е целодневен и може да се проведе в районите около гр. Маджарово и яз. Студен кладенец.  Известни са ни минералните находища и познаваме геологията на района. Това приключение е подходящо за групи до седем човека.  Търсенето на полускъпоценни камъни се прави през цялата година, но най-подходящото време е края на март и началото на април, след зимните месеци.

По време на нашата обиколка виждаме най-големите срутища в България и абразивните кладенци на р. Арда. В призматичното изветряне на скалите около яз. Студен кладенец намираме причудливи форми на халцедон и всевъзможни видове ахати. В речното корито на Арда откриваме планински кристал, зелен и червен яспис, опал, вкаменено дърво, опализирани корали, стриди и други вкаменелости. Във вулкана на гр. Маджарово се намират едни от най-добрите находища на жилен аметист, който можем да намерим и „обработен” в меандрите на Арда.

НАПРАВЕТЕ САМИ ВАШАТА ПРОГРАМА

Търсенето на редки минерали можете много успешно да съчетаете с подхранване на лешоядите, наблюдение на лешояди, земноводни и влечуги, каякинг по р.Арда и яз.Студен кладенец, както и посещение на исторически места.