КАЯКИНГ ПО РЕКА АРДА

Предлагаме Ви тур с каяци по р. Арда, от гр. Маджарово до с. Бориславци.

Цена : 60 лв. на човек, при група от 5 и повече човека. За група до 4 човека цената е 300 лв. за цялата група. При групи, които са повече от 19 човека, е необходимо заявката да се направи минимум пет дена преди провеждането на тура. Групи се събират почти всеки ден, така че обадете се своевременно. В цената се включва пълна екипировка за каяка, водач, транспорт на място. Нашите водачи са професионални водни спасители. Турът се извършва при ниски води на реката, в топлите месеци, безопасен е, и е подходящ за деца над 5 годишна възраст. Деца на възраст до 14 години се таксуват с 50 % намаление на цената. 

Турът с двуместен каяк стартира всеки ден в 9:30, от паркинга в близост до Природозащитен център Източни Родопи, непосредствено до моста на р. Арда. Дължината на маршрута е 8 км, около 2-3 часа гребане. Общата продължителност с транспорта на място, инструктажа и почивките  е около 4 часа.

Това е приключение, което е подходящо както за опитни каякари, така и за хора, които никога не са се качвали на каяк. Маршрутът минава през едни от най-красивите места в България с находища на полускъпоценни камъни, непосредствено до две от защитените територии в района. Започваме с кратък инструктаж на плажа, до колонията на белоглавите лешояди. След малко гребане „на място” в меандъра на р. Арда, за свикване с каяка, се впускаме във вълшебното приключение. През цялото време над главите ни се реят белоглави и египетски лешояди, а черните щъркели „танцуват” в бистрите води на Арда, търсейки храната си. С бинокъл можем да се наслаждаваме на птичия свят на отдавна застиналия вулкан на Маджарово. Нашите водачи имат енциклопедични познания за геологията и биоразнообразието в района. На няколко места спираме, за да си намерим полускъпоценните ясписи, опали, халцедони, планински кристали, аметисти.

Имаме възможност да приключим нашето пътешествие на няколко различни места на брега на яз. Ивайловград, в близост до с. Бориславци. Ще изберем едно от тях, в зависимост от Вашите сили и желание. Тук ще ни чака транспорта за Маджарово.

Допълнителна възможност е посещение на Исторически музей „Христо Чолаков”, който разполага с една от най-богатите етнографски сбирки за Източните Родопи и голяма колекция от минерали. В музея има входна такса и всяко дарение за развитието на музейната сбирка е добре дошло.

Друга възможност е да посетим местната таханджийница, където можем да си купим тахан и мед, както и да ги дегустираме, докато се наслаждаваме на разказите за производството на сусамовия тахан.

При защитената местност „Кован кая”, ще погледнем гнездата на белоглавите лешояди по-отблизо със зрителната тръба.

Ако решите да се включите задължително си вземете вода и слънцезащитен крем. Пригответе си бански и резервни сухи дрехи. Подходящо е да си вземете джапанки, гуменки или обувки, които да се мокрят.