РАФТИНГ ПО РЕКА АРДА

Предлагаме Ви тур с рафтинг лодки по р. Арда, от с. Странджево до гр. Маджарово.

Цена : 60 лв. на човек, при група от 5 и повече човека. За група до 4 човека цената е 300 лв. за цялата група. При групи, които са повече от 19 човека, е необходимо заявката да се направи минимум пет дена преди провеждането на тура. В цената се включва пълна екипировка за рафтинга, водач, бинокли, транспорт на място. Нашите водачи са професионални водни спасители. Турът се извършва при високи води на реката, в топлите месеци, безопасен е, и е подходящ за деца над 5 годишна възраст. Деца на възраст до 14 години се таксуват с 50 % намаление на цената.

Турът с рафтинг лодки стартира всеки ден в 9:30, от паркинга в близост до Природозащитен център Източни Родопи, непосредствено до моста на р. Арда. Дължината на маршрута е 13 км., около 2 часа е спускането. Общата продължителност с транспорта на място, инструктажа и почивките  е около 4 часа.

Това приключение е подходящо както за опитни рафтаджии, така и за хора, които никога не са се качвали в рафт. Маршрутът минава през едни от най-красивите места в България с находища на полускъпоценни камъни, непосредствено до Защитените територии „Черната скала”, „Момина скала”, „Кован кая” и „Патронка”. Започваме с малко джипинг, докато се придвижим до див плаж в близост до с. Странджево. Разтоварваме рафтовете и след кратък инструктаж на плажа, поемаме по бистрите води на Арда. За разлика от рафтинга по река Струма, където степента на трудност е 3-5 (възходяща скала), тук „рафтинг” е силна дума и степента на трудност е 1-2. Или казано по иначе – правим прекрасно безопасно спускане, с повишаване на адреналина на 3-4 места.  Във всеки рафт има инструктор, който освен че раздава командите за управлението на лодката, „управлява” и посоката на биноклите. Турът минава през спиращи дъха места, покрай четири от петте защитени територии на маджаровския вулкан. Пресичаме по дължина царството на хищните птици, сред редки минерали, с разказите на водача за природата и историята на района. Ако пък ви се падне и Киро за водач, пригответе се да паднете извън рафта от смях.

Излизаме от Арда при старата баластриерна. Тук ще ни чака транспорта за Маджарово.

Малко преди да се върнем, ще спрем и до защитената местност „Кован кая”, където ще погледнем гнездата на белоглавите лешояди по-отблизо със зрителната тръба.

Ако решите да се включите, задължително си вземете вода и слънцезащитен крем. В зависимост от сезона си пригответе бански или топли дрехи, както и резервни сухи дрехи. Подходящо е да си вземете джапанки, гуменки, гумени ботуши или обувки, които да се мокрят.